Cesnak bezosporu patrí medzi najzdravšie potraviny na planéte. Tento prírodný zázrak je schopný vyliečiť množstvo ochorení – od akútnych až tie po chronické.
Vďaka týmto svojim medicínskym vlastnostiam je využívaný nielen v kulinárstve, ale aj v ľudovom liečiteľstve takmer na celom svete.
Tradične sa cesnak používa na znižovanie vysokej hladiny cholesterolu v krvi, kontrolu krvného tlaku, liečbu koronárnych ochorení srdca, stimuláciu prekrvenia a predchádzanie srdcových infarktov.
Jeho pravidelná konzumácia kontroluje hladinu zlého LDL cholesterolu tým, že zabraňuje a spomaľuje produkciu hormónu angiotensínu.
Cesnak tiež výborne dokáže zrelaxovať a povoliť pnutie v stenách krvných ciev, čím predchádza ich kôrnateniu a riziku prasknutia.
Ako sa ukazuje, nástup účinku cesnaku je pomerne rýchly – zvyčajne už po prvých 24 hodinách dochádza v tele k množstvu zmien.
Podľa expertov, ak budete jesť 6 opečených strúčikov cesnaku každý deň, vo vašom tele sa začnú diať nasledovné veci:
až 1. hodina – Cesnak je strávený žalúdkom a začína sa vstrebávať v črevách do krvného obehu.
až 4. hodina – Účinné látky z cesnaku ničia rakovinové bunky a predchádzajú ďalšiemu poškodzovaniu buniek voľnými radikálmi.
až 7. hodina – Antibakteriálne vlastnosti cesnaku začínajú pôsobiť a ničiť všetky patogénne baktérie nachádzajúce sa vo vnútri rôznych telesných tkanív.
až 10. hodina – Látky z cesnaku spúšťajú procesy na bunkovej úrovni, ktoré chránia telo pred oxidačnými vplyvmi.
až 24 hodina – Vďaka synergickým efektom viacerých aktívnych látok váš organizmus nastupuje na proces hĺbkovej očisty, ktorý vedie k:
- posilneniu imunitného systému
- posilneniu kostí
- zníženiu krvného tlaku
- predĺženiu dĺžky života buniek
- eliminácii únavy
- regulácii hladiny cholesterolu
- prevencii kardiovaskulárnych ochorení
- zabráneniu vstupu ťažkých kovov do organizmu
- zlepšeniu atletickej výkonnosti
Poznámka
Možno ste sa počas čítania tohto článku zamysleli, prečo cesnak nejesť surový, ale pečený.
Je totiž pravdou, že pečením sa časť niektorých účinných látok v cesnaku zmenší, no nie úplne a nie všetkých.
Tepelná úprava je potrebná z toho dôvodu, lebo surový cesnak už aj v malom množstve môže dráždiť sliznicu žalúdka. A tomu je potrebné sa vyhnúť.
Záver
Ako vidíte, konzumácia cesnaku je nielen múdra, ale v súčasnosti už aj odporúčaná mnohými expertmi.
Preto sa snažte ho konzumovať pravidelne. Keď už nie 6 strúčikov, tak aspoň jeden, no každý deň. Predídete tak mnohým chorobám a vyliečite tie, ktoré už máte.